Goede voorbeelden - scholen

Schoolstraat

Atheneum Wispelberg in Gent profileert zich als een fietsvriendelijke school. Om haar leerlingen veilig naar school te loodsen, heeft de school een aantal jaren gelden van de Wispelbergstraat een Schoolstraat gemaakt. Gerrit De Neef, leerkracht geschiedenis en gemachtigd opzichter, zorgt er samen met ouders en collega’s voor dat auto’s bij schooltijd niet door de Wispelbergstraat rijden. Zo waakt hij over de veiligheid van fietsers en voetgangers.

In de donkere wintermaanden controleren de leerkrachten en opvoeders de fietsverlichting en de remmen. Wie perfect in orde is, krijgt een waardebon voor het schoolwinkeltje. Ook de leerlingenraad van de eerste graad heeft rond verkeersveiligheid gewerkt: de leden van de raad deelden fietshelmen uit aan leerlingen die zonder helm naar school fietsen, en ze spraken fietsende leerlingen zonder helm aan. Voor dit initiatief kreeg de school ondersteuning van de provincie Oost-Vlaanderen.

Meer info over het inrichten van een Schoolstraat vind je op www.paraatvoordeschoolstraat.be

Fiets-deel-project en Pimp-je-fiets-actie

GBS De Vlindertuin uit Herzele heeft een actieve MOS-werkgroep op school. Een brede groep van directie, leerkrachten, medewerkers en leerlingen zet zich in voor een duurzame wereld. Zo nam ze al deel aan een “ik-deel-project" rond fietsen en organiseerde ze een pimp-je-fiets-actie voor de kleuters.

Fietsvloot en fietsatelier

Het Miniemeninstituut in Leuven beschikt over een heuse fietsvloot met een 24-tal fietsen die voor alle verplaatsingen in Leuven gebruikt worden.  De school zet een fietsatelier op poten om de schoolfietsen zo professioneel mogelijk te onderhouden. Via (vakoverschrijdende) projecten en acties brengt de school haar leerlingen de basiscompetenties bij om dit zelf te doen.

Campus Hast - Fietsen voor Natuur

De leerlingen en het personeel van Campus Hast in Hasselt fietsen op 12 februari samen 2.500 km door weer en wind.  Bij hun aankomst maken ze een ereronde op de speelplaats. Daarnaast is er aandacht voor sensibilisering over fietsen voor het klimaat. Er komen ook een beloningsactie, een tentoonstelling, samenwerking met externe partners, en een foto- en filmreportage. Ook wordt de koppeling gemaakt met de studiedag ‘Beweging werkt!’ van het Departement Onderwijs en Vorming.

De werkgroep Fietsen voor Natuur van Campus Hast ontstond 15 jaar geleden en zet met 14 deelactiviteiten de fiets op een voetstuk voor snelle verplaatsingen, gezondheid, klimaat en sociale cohesie. Enkele voorbeelden: samenwerking met Fietsbasis vzw voor het onderhoud van schoolfietsen, Run and Bike (lopen en fietsen in de lessen LO), didactische fietsuitstappen en een kunstproject rond fietsen. 

Het beeld van de 1000-jarige eik van Campus Hast staat symbool voor duurzaamheid en engagement op lange termijn. Op basis van de cijfers van vorig schooljaar (341.000 km) zal Fietsen voor Natuur tijdens het schooljaar 2018-2019 wellicht het equivalent van meer dan 8,5 keer de aardomtrek fietsen. De school wil haar expertise graag delen met andere scholen en stelt haar volledige dossier ter beschikking.

OLV Ten Doorn - Eeklo

Het college OLV ten Doorn Eeklo ging helemaal op in het thema van onze flandrienaffiche met kopman Frank Deboosere. De school maakte een eigen versie van het campagnebeeld met hun klimaatpeleton ‘Move Your School’ . Ze gaat voor de klimaatkuitenbijter en rijden 300 km bij elkaar.    
OLV ten doorn remake affiche dikketruiendag 1

OLV ten doorn remake affiche dikketruiendag 2

 

 

schoolstraat
kleuter pimpt fiets
Pimp-je-fiets-actie
fietsvloot
Fietsvloot