Goede voorbeelden - scholen

Lyceum Aalst  

GO! Lyceum Aalst nam onder impuls van de werkgroep Groene School een deel van de verharding van de speelplaats weg om er een fruit- en moestuin in te richten. Hier kunnen geïnteresseerde leerlingen, leerkrachten én enkele buren komen tuinieren.  

Met de leerlingen werd op de schoolterreinen een proeftuin aangelegd met fruitsoorten waaronder mispels, gele kornoelje en lokale peren. Drie uitgestorven gewaande Aalsterse hopvariëteiten werden door een groepje leerkrachten opgespoord in Engeland, Slovenië Tsjechië, Amerika en Wallonië en gedijen nu in de schooltuin. 

Elders op school werden takkenwallen en composthopen aangelegd om zoveel mogelijk organisch materiaal ter plaatse te houden. Bemesting gebeurt dus met eigen compost en snoeihout wordt ecologisch nuttig materiaal, in plaats van tuinafval. Verder werden honderden bloembollen aangeplant en bijenhotels voorzien.  

Op het vlak van biodiversiteit zijn de gevolgen duidelijk merkbaar. Het Lyceum blijkt in het centrum van de stad een thuishaven voor niet minder dan 12 soorten dagvlinders (waarvan er zich 10 ook effectief voortplanten), 4 soorten sprinkhanen, diverse soorten wilde bijen en tal van vogels. De afgelopen jaren mocht de school de roodborst en winterkoning als broedvogel verwelkomen, die nestgelegenheid en voedsel vinden in de takkenwallen. En in het ruige grasveld met bos- en veldbloemen steekt zelfs een wilde orchidee de kop op. 

Om te anticiperen op de opeenvolgende droge zomers werden bovendien enkele afvoerbuizen van regenwater omgeleid naar de tuin. Hierdoor vloeien vele duizenden liters levensnoodzakelijk water niet meer weg via de riolering, maar sijpelt alles rechtstreeks de bodem in. Daarmee worden de eeuwenoude beuken en kastanjebomen extra in de watten (natten) gelegd. 

GBS Welle   

De ouderraad en het leerkrachtenteam van GBS Welle sloegen de handen in mekaar en toverden hun kale gevel om tot een vogelparadijs met nestkastenboom. Heel wat vogelgezinnetjes vonden hun weg naar deze nestkastjes en de school mocht al verschillende babyvogeltjes verwelkomen. Ook de wadi en de wilgenhut trekken beestjes aan.  

Met houtsnippers houdt de school onkruid in bedwang, en dat is dan weer mooi meegenomen voor alle kriebelbeesten die in en over de bodem kruipen. Zij vinden tussen de houtsnippers een veilige en warme verstopplaats.  

En er staan nog plannen op stapel. Op de volgende tuinwerkdag gaan de leerlingen insectenhotelletjes bouwen om ook de solitaire insecten een welkomplekje te geven op de school. 

Vrije Basisschool ’t Sjibke in Betekom  

Vrije Basisschool ‘t Sjibke zet zich voor de volle honderd procent in voor het dierenleven in haar groene kloostertuin. Samen met de afdeling houtbewerking van het Damiaaninstituut van Aarschot bouwden de leerlingen een mooi en groot insectenhotel in duurzaam, weerbestendig hout.  Niet alleen leuk om naar te kijken, ook pedagogisch is het insectenhotel een meerwaarde.  

Tijdens de Week van de Bij gaan de leerlingen bijvoorbeeld met loepen en potjes op zoek naar de dieren die in de tuin leven. En terwijl het overal kriebelt, leren de kinderen bij over het belang van bestuiving. De bijen en vlinders voelen zich in de lente en zomer erg goed in de schooltuin: ze kunnen er genieten van de nectar uit de bloemenweide. Ook de familiekip brengt leven in de brouwerij en de gratis eitjes zijn uiteraard mooi meegenomen. 

De school plaatste een camera in een nestkastje, zodat de kinderen op het scherm in de eetzaal kunnen kijken wat er zich in afspeelt. Het uitkomen van het eerste vogelkuikentje was een onvergetelijk moment!  

Lyceum aalst - takkenwal
Lyceum Aalst - takkenwal
Nestkastjesboom
GBS Welle - nestkastjesboom
Nestkastje te huur
't Sjibke - nestkastje te huur