Goede voorbeelden van vorig jaar

Henri d’Haese Vegetarische schotel maken met lokale producten

School: Henri d’Haese, Gentbrugge:
Partner(s):  Colegio San Rafael, Spanje

In het kader van de internationale  Dikketruiendag 2016 wisselde de klas van Juf Cindy uit het zesde leerjaar vegetarische recepten uit met het Colegio San Rafael in Hellin. Er werd gebruik gemaakt van lokale producten, die een kleine ecologische voetafdruk hadden.
 


Dikketruiendag Zuid-Afrika Klimaatlessen Zuid-Afrika

School: Sint-Jozefschool, Essen
Partner(s): Waveren Hoërskool, Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika werd in de partnerschool Waveren Hoërskool tijdens de gastlessen die 5 leerkrachten van onze school daar mochten geven, aandacht geschonken aan de klimaatopwarming. De verwarming lager zetten is daar niet aan de orde omdat ze geen verwarming hebben in de scholen.  Wel werd verwezen naar de airco die ook veel energie verbruikt en zo ook bijdraagt tot het broeikaseffect en de opwarming van de aarde. Met de Zuid-Afrikaanse leerlingen werd ook het klimaatlied van Nic Balthazar gezongen.
 


Polen Dzien cieplego swetra!

Gemeente: Ruiselede
Partner(s):  Liceum Ogólnokształcące imTadeuszain, Polen, Krasnik

In het kader van de internationale  ‘Dikketruiendag’ 2016 werkte de gemeente Ruiselede samen met het ‘Liceum Ogólnokształcące im Tadeuszain’ in de Poolse gemeente Krasnik. Op deze manier werd het concept van de Dikketruiendag voor de eerste maal geïntroduceerd in Polen.
 


Altran Dikketruiendag Benelux + inzamelactie warme kledij

Bedrijf:  Altran Benelux
Partner(s):  Altran Benelux, Luxemburg

Het bedrijf Altran Brussel deed mee aan Dikketruiendag een werkte samen met het zusterbedrijf in Luxemburg.  Daarnaast verzamelde Altran Benelux warme kledij voor minder bedeelden,  die ze lieten ophalen door een organisatie.
 


 Uitwisseling met 5 internationale partners

School: KA, Zottegem
Partner(s): Upper secondary school Zweden, County Secondary School Letland, Emre Yalcin Turkije, Leerkracht Duits, Duitsland

KAZMOS, de MOS-werkgroep van het KA in Zottegem heeft genetwerkt via de digitale tool van Erasmus (E-twinning). KAZMOS heeft op deze manier met de buitenlandse partners onderzoek, kennis en knowhow uitgewisseld om een CO2-besparing te realiseren.  De leerlingen werden hierbij betrokken via skypesessies, infopanelen en videos.

KAZMOS Zottegem heeft op gebied van talenkennis (uitwisselingsmomenten) en natuurwetenschappen (experimenten) leergebiedsoverschrijdend gewerkt. Ze hebben zéér sterk ingezet op buitenlandse samenwerking met maar liefst 5 internationale partners.

dikketruiendag in verschillende talen


Harten Troef Scholenloop voor zonnepanelen

School: Harten Troef, Pepingen
Partner(s):  Lagere school Port Barton, Filipijnen, Weeshuis Cité d’enfants, Cambodja

In de basisschool Harten Troef in Pepingen werden tweedehandsspullen ingezameld.
Zomerkledij en -schoeisel werden geschonken aan een weeshuis in Cambodja en een lagere school in de Filipijnen. Patrick Januarius bezocht het weeshuis om de inzameling over te maken.
Winterkledij en ander materiaal werden op 19 en 26 februari naar de Kringloopwinkel te
Sint-Pieters-Leeuw gebracht. Later, in april organiseerde men een scholenloop. Het ingezamelde geld werd geschonken aan de lagere school in de Filipijnen om er zonnepanelen mee te kopen.