De kleur van jouw woonomgeving: frisgroen!

Bij hittepieken veranderen onze dichtbebouwde steden en gemeenten door al het beton, asfalt en andere verharde oppervlaktes in echte hitte-eilanden, waar de temperatuur 7 tot 8 graden hoger ligt dan op het platteland. Bovendien is het risico op wateroverlast groot, omdat regenwater er te snel wegvloeit.

Natuur, beken en kanaaltjes bufferen het water, zorgen voor afkoeling in de zomer en brengen weer leven brengen in het centrum. Zou het niet fantastisch zijn om als kind vlakbij te ravotten in de natuur,  te fietsen of te wandelen langs groene doorsteekjes, of om in de zomer te wonen in een rustige speelstraat?

Ook kleine ingrepen in de stad, zoals extra bomen, moestuintjes, geveltuinen of groendaken maken al een groot verschil. Start er vandaag al mee!

Een stad of gemeente vergroenen: hoe begin je eraan?

Als je op zoek bent naar inspiratie en voorbeelden, dan kunnen het Departement Omgeving en zijn partners je een eind op weg helpen.

Klimaatbrochure Stad Gent

Ook jouw gemeente en haar inwoners kunnen de klimaatverandering beperken! Met concrete voorbeelden legt de stad Gent je uit hoe ze de stad  “klimaatrobuust” gaat maken.

De Warande Kortrijk

De Warande, Kortrijk

(foto Big daddy Olivier)